Kysymys tasa-arvon toteutumisesta yhteiskunnan eri osaalueilla lienee yksi suurista nykyajan peruskysymyksistä. Koulut eivät ole poikkeus tässä suhteessa ja tasaarvolakia on tarkastettu vuoden 2015 alussa siten, että suunnitelmalliseen ja määrätietoiseen tasaarvotyöhön velvoittavat pykälät koskevat nyt myös perusopetusta. Tasaarvotyö ei ole helppoa, kuten koulujen tasaarvo oppaasta noussut kohu osoittaa. Paras keino tasaarvon edistämiseksi on tiedon jakaminen ja niinpä olen koonnut tähän artikkeliin Tasaarvovaltuutetun sekä Tasaarvoasiain neuvottelukunnan (TANE) tavoitteita ja ohjeita sekä muuta tietoa tasaarvon toteuttamisesta kouluissa. Toivotan informatiivisia lukuhetkiä!
Erittäin hyvää tietoa liittyen tasa-arvoisuuteen Suomessa löydät tilastokeskuksen sivuilta. Siellä päivitetään tietoa usean siitä, miten tasa-arvo kehittyy Suomessa. Lue täältä lisää:
https://tilastokeskus.fi/tup/tasaarvo/index.html
Tasaarvosta puhuminen on tärkeää myös kouluissa!
Tasaarvoinen kohtelu on jokaisen perusoikeus ja Suomen perustuslaki kieltää asettamasta ilman hyväksyttävää perustetta ketään eriarvoiseen asemaan sukupuolen perusteella. Lapset kuitenkin oppivat nopeasti, että tietyt toimintamallit sopivat toiselle sukupuolella, kun taas toiset ovat kytköksissä toiseen sukupuoleen. Näin heille syntyy jo varhain mielikuva, jonka mukaan pojat ovat äänekkäitä ja leikkivät esimerkiksi autoilla, kun tytöt taas ovat herttaisia ja tanssivat balettia. Todellisuudessa kuitenkin moni lapsi harrastaisi, käyttäytyisi ja leikkisi eri tavalla, jos ryhmäpaine ei pakottaisi heitä kulttuurin asettamaan – näennäisesti muuttumattomaan – muottiin. On tärkeää aloittaa tasaarvosta puhuminen lasten ollessa vasta alaaste tai päiväkotiikäisiä, jotta kaikki saisivat samat mahdollisuudet, oikeudet ja velvollisuudet.
Tulevien opettajien tiedonsaanti
Opettajaksi opiskelevien on luonnollisesti saatava välineitä (eli tietoa) voidakseen kouluissa työskennellessään opastaa oppilaita myös tasaarvon osalta. Tasaarvo ja sukupuolitietoisuus opettajankoulutuksessa hankkeessa (TASUKO) toimineen Lauri Pellikan mukaan sukupuolten tasaarvoa käsittelevät kurssit ja sukupuoliteemainen kirjallisuus näyttivät olevan eri tavoin edustettuina Suomen eri yliopistojen lukuvuodelle 2009–2010 hyväksytyissä opetussuunnitelmissa. Esimerkiksi Lapin sekä Joensuun yliopistoissa sukupuoleen liittyvä kirjallisuus näytti olevan keskitettynä tiettyihin teemakursseihin sen sijaan, että sitä olisi käsitelty laajemmin. Pellikan selvityksen mukaan sukupuoliteeman erityiskursseihin eriyttämisen vaarana voi olla kyseisen teeman korostaminen erikoisalana, johon voi halutessaan erikoistua – eikä siis aiheena, johon kaikilla on vaikutusta ja johon sen vuoksi kaikkien opettajaksi opiskelevien olisi hyvä paneutua.
Miten lapsille tulisi välittää tietoa tasaarvosta?
Sekä TANE:n että Tasaarvovaltuutetun sivuilta löytyy titoa siitä, miten tasaarvon toteutumista kouluissa (ja muissa ympäristöissä) voi pyrkiä edistämään. Luulen, että opettajien lisäksi vanhempienkin on hyvä olla tietoisia siitä, mitä koulussa tapahtuu ja tehdä omalta osaltaan työtä tasaarvon toteuttamisen parissa esimerkiksi keskustelemalla lapsen tai lasten kanssa ja välittämällä näin tietoa esimerkiksi feminismistä:
Mitä feminismi oikeastaan on? Kuten historian ja yhteiskuntaopin opettaja Joonas Kotkamaa valottaa, feminismissä ei ole kysessä niinkään feminiinisyys, kuten monet tuntuvat ajattelevan. Sen sijaan myös miehet keskenään voivat olla feministejä, sillä ongelmana eivät ole pelkästään naisia sortavat miehet, vaan miehetkin voivat samalla tavalla harjoittaa naisten alentamista femininisoimalla toista miestä esimerkiksi haukkumalla tätä ‘homoksi’.
Tasaarvosuunnitelma
Vuoden 2015 alusta lähtien myös peruskoulut ovat velvoitettuja laatimaan tasaarvosuunnitelmat, joiden tulee olla valmiita vuoden 2017 alkuun mennessä. Tasaarvosuunnitelmassa tulee olla mm. selvitykset oppilaitoksen tasaarvotilanteesta sekä tarvittavista toimenpiteistä tasaarvon edistämiseksi. Oppilaitoskohtainen suunnitelma laaditaan, jotta kullakin oppilaitoksella olisi omaa tilannetta vastaavat toimenpiteet. Määränpään saavuttamiseksi on tärkeää, että tasaarvotyö perustuu oppilaiden ja oppilaitoksen tarpeisiin. Tasaarvosuunnitelmalla halutaan taata, että tasa arvotyö kouluissa on järjestelmällistä.
Kaikkien osallisten on osallistuttava tasaarvotyöhön, jotta se olisi mielekästä. Lasten vanhemmat tai opettajat yksinään eivät pysty muuttamaan syvälle juurtuneita asenteita, vaan heidän on yhdessä kasvatettava oppilaista tasaarvotietoisia ihmisiä.
Tasa-arvo eri koulun tapahtumissa
Yksi perinteisimmistä tapahtumista Suomen koulumaailmassa on vanhojen tanssit. Toki tämä koskee vain lukiota käyviä, mutta mielestäni se on yksi symbolisimmista tapahtumista, jota koko Suomen koulutusjärjestelmässä on. Nykypäivänä onkin täysin normaalia, että tansseissa näkyy myös perinteisten mies-nainen -parien lisäksi mies-mies tai nainen-nainen -pareja. Naisten ei välttämättä tarvitse pukeutua enää röyhelöisiin vanhojentanssimekkoihin, vaan myös farkki naisen päällä on melko yleinen näky. Tämä on mielestäni juuri oikea suunta!
Myös muihin koulujen tapahtumiin opettajien kannattaisi miettiä vaihtoehtoja lapsille niin, ettei perinteisiä sukupuolirooleja rohkaistaisi saati pakotettaisi. Nämä tilanteet tulevat vastaan niin liikuntatunneilla kuin käsityöryhmiä miettiessä, sekä koulun erikoisemmissa tapahtumissa.