Puhelinmyyntikielto – Eroon inhottavista puhelinmyyjistä

Nainen odottaa puhelua

Kaikki tietävät sen tunteen, kun odottaa jotain tärkeää puhelua – esimerkiksi lääkäriltä tai hakemastaan työpaikasta – ja sitten linjan toisessa päässä onkin puhelinmyyjä. Suurimman osan ensimmäinen reaktio on päästä soittajasta eroon niin pian kuin suinkin. Puhelinmyyjät kuitenkin tunnetaan sitkeydestään, joten ensimmäinen ”ei” ei yleensä mene perille. Jos naistenlehdet eivät kiinnosta, miten olisi ristisanatehtävälehti tai matkailusta kertova aikakauslehtitilaus? Jos vuoden kestotilaus kuulostaa liian kalliilta, laitetaanko tulemaan vain puoli vuotta ja vielä kaupan päälle patakinnas?

Tässä vaiheessa haluat ehkä jo sanoa suorat sanat, mutta meihin jo pienestä pitäen iskostetut käytöstavat estävät sen. Varsinkin, jos sattuu olemaan jossakin julkisella paikalla, ei kehtaa alkaa huutaa soittajalle – vaikka mieli tekisi. Toisaalta soittaja tekee vain työtään ja yrittää raapia kokoon tarpeeksi provikkaa saadakseen vuokransa maksettua, mutta puhelinmyyjän ”uhriksi” joutuminen on aina yhtä ärsyttävää.

Miten päästä eroon puhelinmyyjistä?

Puhelinmyyjä soittaa vain harvoin sellaiseen aikaan, että on oikeasti harkinnut naistenlehden, ristikkolehden tai jonkun muun lehden tilaamista. Jollekin puhelinmyyjän soitto on iloinen asia, sillä hän onkin juuri kaivannut uutta luettavaa tai edullista lahjaideaa miniälle, ystävälle tai työkaverille. Tämä teksti ei ole heitä varten, jotka asioivat mielellään puhelinmyyjien kanssa. Heitäkin on, koska muuten telemarkkinointia ei enää harjoitettaisi.

Lehtitilausten ohella puhelinmyyjät ovat vuosien saatossa kaupitelleet onnistuneesti muun muassa puhelin- ja nettiliittymien vaihdoksia tai päivityksiä ja erilaisten tuotepakettien kestotilauksia. Tarjolla on ollut mahdollisuus muun muassa kalaöljypillereiden, sukkien, kalsareiden, partaterien, pyykinpesuaineiden ja sähköhammasharjojen kestotilauksiin. Myös sähkösopimuksia myydään puhelimitse – muistattehan sen TV-sarjan suomalaisista puhelinmyyjistä Espanjassa – sekä vakuutuksia ja tietoturvapaketteja. 

Telemarkkinointi

Joku yrittää päästä eroon tukalasta tilanteesta suostumalla tilaamaan lehden tai sukkapaketin, toinen lyö luurin korvaan ja jää potemaan epämääräistä syyllisyydentuntoa. Kolmas kuuntelee kohteliaasti myyjän myyntipuheet ja yrittää saada sanottua väliin, ettei oikein ole ostohousut jalassa eikä rahaakaan olisi. Neljäs keskeyttää myyntipuheen enemmän tai vähemmän kohteliaasti. Oli miten oli, tilanne on hieman ahdistava, ja mieleen saattaa hiipiä ajatus siitä, miten tällaiselta puhelinterrorilta voisi kokonaan välttyä. Huonoin ja hitain tapa on ottaa joka kerta soittajan numero ylös ja varustaa se nimellä ”’älä vastaa” tai jotain sinne päin. Parempi ja tehokkaampi tapa on hankkia telemarkkinointikielto. Lue ohjeet puhelinmyyntikiellon tekemiseen!

Puhelinmyyntikielto on tehokas tapa välttyä pakkomyynniltä

Laki määrää, että kuluttajalla on oikeus kieltää yritystä markkinoimasta hänelle tuotteitaan, mutta telemarkkinointiyrityksiä on valtava määrä, ja niitä syntyy koko ajan lisää. Kannattaa siis tutustua erilaisiin puhelinmyynnin estoa lupaaviin verkkosivuihin.

Väestörekisterikeskus tarjoaa suomalaisille erilaisia kieltopalveluita. Yritykset etsivät potentiaalisten asiakkaiden yhteystietoja juuri Väestörekisterikeskuksesta, joten kannattaa laittaa ”hanat kiinni” omien tietojen osalta. Suoramarkkinointikielto estää nimen ja osoitetietojen luovutuksen markkinointitarkoituksiin (ja gallupeihin). Asiakasrekisterin päivityskielto estää esimerkiksi lehtitaloja saamasta Väestörekisterikeskukselta vanhan asiakkaansa uusia yhteystietoja. Jos siis olet vuonna keppi ja keihäs tilannut puoli vuotta ankkasarjista, sinua ei enää lähestytä vanhana asiakkaana, jota lämmitellään uutta tilausta varten. Yhteystietojen luovutuskielto estää omien tietojen jakamisen Väestörekisterikeskuksen ylläpitämässä osoitepalvelussa. Kaikki nämä kolme kieltoa ovat ilmaisia, ja ne saa voimaan verkkolomakkeella tai soittamalla suoraan joko Väestörekisterikeskukseen tai maistraattiin.

Tietojasi myy eteenpäin myös Liikenteen Turvallisuusvirasto Trafi – jos haluat varmistaa, että Trafikin lopettaa tämän toiminnan eikä kukaan enää lähesty sinua lehti- tai vitamiinipilleritilauksen tiimoilta (ainakaan Trafin tietokannan kautta), täytä Trafin sähköisessä asiointipalvelussa oleva ilmainen lomake.

Jos aika on kortilla etkä tahdo jonottaa puhelinlinjoilla tai tunnistautua moniin eri palveluihin saadaksesi puhelinmyyntikiellon, on kaksi muutakin (paljon helpompaa) vaihtoehtoa. Suomen asiakkuusmarkkinointiliitto ASML tarjoaa tehokasta kieltoa puhelinmyynnin ehkäisemiseksi. ASML:n kielto on voimassa kolme vuotta kerrallaan. Kiellon saa voimaan soittamalla maksulliseen palvelunumeroon. Normaalin paikallisverkkomaksun lisäksi soittaja maksaa puhelustaan noin 40 snt minuutti. Toinen puhelinmyyntikieltoa tarjoava palvelu on telemarkkinointikielto.fi. Palvelun tarjoaja on Suomen telemarkkinointiliitto, ja se estää tämän liiton jäsenyrityksiä enää soittamasta sinulle. Tämän puhelinmyyntikiellon hinta on 6 euroa per vuosi, eli liiton tukijäsenyyden verran.

Kannattaa ottaa huomioon, että mikään kielto ei ole pomminvarma, sillä joku yritteliäs puhelinmyyjä saattaa alkaa etsiä yhteystietoja virallisten teiden sijaan esimerkiksi puhelinluettelosta.