Isot miehet sopivat näihin työtehtäviin hyvin

Isokokoinen henkilö

Isokokoisuus voi heikentää mahdollisuuksia saada työpaikkaa, jopa ammateissa, joissa ei tarvitse kävellä paljoa tai nostaa raskaita taakkoja. Myös istumatyötä tekeviltä on alettu vaatia hyvää fyysistä kuntoa, koska sen uskotaan edistävän työkykyä ja ehkäisevän esimerkiksi liikuntaelinsairauksista, sydän- ja verisuonitaudeista sekä työuupumuksesta johtuvia sairauspoissaoloja. Isokokoisuuteen liittyy myös paljon ennakkoluuloja. Tämä ei tarkoita, etteikö isokokoisille miehillekin olisi olemassa työpaikkoja – täytyy vain saada työantaja vakuuttuneeksi siitä, että hakija on paras mahdollinen kandidaatti haettavaa työtehtävää varten. Isokokoinenkin voi olla hyvässä kunnossa, joten isot miehet sopivat hyvin kaikkiin työtehtäviin, joihin heillä on koulutusta ja kokemusta.

Missä työtehtävissä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa?

Työpaikkailmoitusten nopea selailu paljastaa, että esimerkiksi muuttomiehiltä vaaditaan hyvää kuntoa, mikä ei tietenkään ole ihme; joutuvathan he kantamaan raskaita taakkoja koko päivän. Muuttomiehen on pystyttävä kantamaan vaikka flyygeliä talon 23. kerrokseen, jos tarve vaatii. Hyvää fyysistä kuntoa vaaditaan myös myyjiltä, jotka voivat joutua olemaan jalkojensa päällä koko päivän, sekä siivoojilta ja lumityöntekijöiltä, jotka hekään eivät tee työtä istualtaan. Ehkä hieman yllättävästi on fyysinen kunto kriteerinä myös kahvilatyöntekijöille, kiinteistönhuoltajille, jäte-, jakelu- ja imuautonkuljettajille sekä mekaanikoille, ja myös lastenhoitajilta sekä varastotyöntekijöiltä vaaditaan liikunnallisuutta. Vaikka ilmoituksissa ei sitä suoraan sanota, voi isokokoisen olla vaikea pärjätä näiden työpaikkojen työhaastatteluissa. Esimerkiksi laivasiivoojiksi hakevien pitää ilmoittaa painonsa ja osallistua liikkuvuustestiin, sillä heidän pitää tarvittaessa auttaa laivan evakuointitehtävissä.

Vaikka ei ole näyttöä siitä, että isokokoisuus estäisi saamasta töitä esimerkiksi asiakaspalvelualalta, missä fyysisellä kunnolla ei pitäisi olla merkitystä, monien ylipainoisten omat kokemukset kertovat syrjinnästä. Tasavahvoista hakijoista valitaan usein se normaalipainoinen, koska ylipainoisuuteen liittyy ennakkoluuloja esimerkiksi johtamiskyvyn puutteesta. Australialaisessa tutkimuksessa huomattiin, että myös omasta mielestään ylipainoon neutraalisti suhtautuvat yliopisto-opiskelijat tekivät isokokoisimmista ihmisistä huonompia sopivuusarviointeja (ansioluettelojen perusteella) ja ehdottivat heille alempaa alkupalkkaa. Muista pyytää kunnon perusteet, jos työpaikka jäi saamatta.

Isokokoisellakin voi olla hyvä kunto

Fitness

Vaikka työnantajan pitäisikin kiinnittää työhaastattelutilanteessa enemmän huomiota hakijan koulutustaustaan ja ansioluetteloon, voi olla hyvä idea tuoda esille harrastavansa säännöllisesti liikuntaa – jos se on totta. Liikunta tunnetaan mielialaa ja yleiskuntoa kohentavasta vaikutuksestaan, joten liikuntaharrastus  kannattaa ilman muuta mainita ansioluettelossa. Liikuntaa harrastavalla henkilöllä on parempi terveys ja yleiskunto kuin henkilöllä, jota ei lenkkipolku tai kuntosali lainkaan kutsu. Näin ollen isokokoinen henkilö voi olla normaalipainoista paljon paremmassa kunnossa, ja näin ollen jaksaa paremmin kävellä 8 tuntia putkeen tai kuormata laatikoita autoon.

Liikunta ennaltaehkäisee monia työ- ja toimintakykyä heikentäviä sairauksia, ja vahvistaa psyykkisiä voimavaroja. Raskas, fyysinen työ ei yksin riitä liikunnaksi, vaan esimerkiksi muuttotyöntekijä tarvitsee vapaa-aikana lisäliikuntaa tehostaakseen työstä elpymistä ja työssä jaksamista. Vapaa-ajan liikunnan olisi hyvä olla erilaista kuin työssä tapahtuvan liikkumisen. Valveutunut työnantaja tiedostaa, että säännöllinen liikunta vähentää sairauspoissaoloja, parantaa työkykyä ja työsuorituksia sekä stressinhallintaa, vähentää unettomuutta ja parantaa itsetuntoa. Liikkuvalla työntekijällä voi olettaa olevan paremman elämänhallinnan, joten painoindeksin sijaan hyvä rekrytoija osaa kysyä liikuntaharrastuksista ja muusta vapaa-ajan palauttavasta toiminnasta. Liikunta kannattaa mainita etenkin istumatyötä sisältävää työpaikkaa hakiessa, sillä pitkäaikainen istuminen altistaa selkä- ja niska-hartia-alueen vaivoille.

Miten vakuuttaa työnantaja työhaastattelussa

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua huolella. Ota mukaan päivitetty ansioluettelo ja kaikki työtodistukset. Jos olet maininnut työhakemuksessasi suosittelijoista, kannattaa soittaa suosittelijat läpi ja muistuttaa, että olit firmassa kesätöissä kolme vuotta sitten, jotta suosittelija muistaa heti, kenestä puhutaan, jos rekrytoija ottaa yhteyttä.

Lienee sanomattakin selvää, ettei työhaastattelusta saa myöhästyä, ja että sitä varten kannattaa pukeutua siististi. Kun vaateostoksilla tulevat puheeksi isot koot, miehet voivat joutua tulla ohjatuiksi verkkokauppojen pariin. Älä siis jätä mahdollisia vaatehankintoja viime tippaan, vaan tutustu isojen miesten siistejä ja tyylikkäitä vaatteita myyvien verkkokauppojen valikoimaan. Kun löydät sopivan kauluspaidan, farkut, neuleen tai työn luonteesta riippuen jopa puvun, voi sen toimitukseen mennä ainakin 4 arkipäivää. Puku harvoin istuu täydellisesti ilman pikku korjauksia, joten varaudu myös lahkeen tai hihojen lyhennyttämiseen kuluvaan aikaan. Tänä päivänä myös isokokoisille miehille löytyy istuvia pukuja ja farkkuja, joten työhaastattelussa on helppo antaa asiallinen ja ammattimainen kuva.